Zebra

Zebra to ciasto w paski. Ma ciekawy wygląd i pozostaje długo wilgotne... Przepis na to ciasto dała mi kiedyś koleżanka. Potem obu nam udało się go zgubić. Zajęło mi trochę czasu - prób i błędów - odtworzenie tego przepisu... Nie wiem, ile wspólnego ma z oryginałem, ale w tej wersji na pewno działa... ;-)

Składniki: (na tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 28 cm)

2 jajka, szklanka cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki i jeszcze 2 łyżki, 2 łyżki kakao, mały cukier waniliowy, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Przepis:

Zmiksować prawie wszystko - poza 2 łyżkami mąki i ta samą ilością kakao. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao a do drugiej pozostałą mąkę. Zmiksować każdą z porcji ciasta. Ciasto wykładać na środek tortownicy po jednej łyżce - na przemian jasnego i kakaowego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl