Tort orzechowy

 kliknij tutaj, a przesurfujesz na stronę z przepisem na tort makowy...

Składniki: (na małą tortownicę średnicy 23cm)

ciasto orzechowe:  250g zmielonych włoskich orzechów, szklanka bułki tartej, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa kawowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Masmix 225g.
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty, 1/2 fiolki esencji rumowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przepis:

ciasto orzechowe:  Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180oC.
masa kawowa: Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i kawą ubijać mikserem na parze przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami delikatnie mieszając.
tort: Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy użyć do dekoracji...

*pamiętaj o sparzeniu jaj wrzątkiem

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl