Tort makowy

To jest tort, który był zjadany ze smakiem w urodziny mojej córeczki... Wszyscy, nawet zdecydowani "niezjadacze" tortów łamią się, gdy poczują w ustach ten smak... mniam niam... Udało mi się go na szczęście sfotografować zanim został pożarty...

 Hmm... a może bardziej będzie Ci smakował tort orzechowy

 

Składniki: (na małą tortownicę średnicy 23cm)

ciasto makowe:  200g maku, szklanka bułki tartej, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa cytrynowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, Masmix 225g.
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty, 1/2 fiolki esencji arakowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przepis:

ciasto makowe:  Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na około 12 godzin. Odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180oC.
masa cytrynowa: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać mikserem na parze przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami delikatnie mieszając. Następnie dodawać kroplami sok z cytryny
tort: Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy użyć do dekoracji...

Zawsze możesz wysłać do mnie maila i się poradzić...

*pamiętaj o sparzeniu jaj wrzątkiem

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl