Szarlotka

Jaka powinna być dobra szarlotka? Rzecz smaku, ale moim zdaniem... powinno być w niej dużo więcej jabłek niż ciasta, powinna hmm... rozpływać się w ustach i no wiecie... nie zostać na jutro...

Składniki: (na duż± blachę... hmm tak± na cały piekarnik)

ciasto kruche:  1/2 kg m±ki krupczatki, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1/2 szklanki kwa¶nej, gęstej ¶mietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10dkg  cukru, 25 dkg masła, zapach lub cukier waniliowy
jabłka: 2 i 1/2 kg jabłek antonówek (ewentualnie renety), cynamon, cukier, 3 - 4 łyżki kaszy manny
bardzo ważne: cukier puder - do posypania... i ćwierć kostki masła - w bardzo tajemniczym celu :)))

Przepis:

ciasto kruche: Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Masło z m±k± posiekać nożem. Dodać resztę składników. Szybko zagnie¶ć i odstawić do lodówki na 1 - 1 1/2 godziny
jabłka: Jabłka obrać (czy powinnam napisać, że należy "usun±ć gniazda nasienne"? :)), drobno pokroić (jak drobno? - ja kroję w malakserze na frytki), dodać cukier i cynamon do smaku a następnie dodać kasze mannę i wymieszać...
szarlotka: Połowę ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Upiec na blado złoty kolor. Wyj±ć blachę z piekarnika i nałożyć jabłka. Posypać wiórkami masła. Drug± połowę ciasta rozwałkować cieniutko i przykryć jabłka. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 175oC przez około godzinę. Po upieczeniu posypać po wierzchu cukrem pudrem...

Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na ¶wiecie/kontakt ze mn±

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moj± now± stronę mojedania.pl