Na tej stronie dowiecie się, jakie  surówki podaję do obiadu...

Surówki - niektóre proste, niektóre bardziej pracochłonne... ale wszystkie pyszne... mniam... Dzisiaj pierwsze przepisy, ale warto zaglądać będą i następne...

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z ogórka kiszonego
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty na słodko
Surówka z marchewki
Sałata na słodko
Sałata z sosem vinegre a la asia
Sałatka z porów
Sałatka z porów z ananasem
Sałatka grecka

Biała rzodkiew - jak nadać jej delikatny smak?
Rzodkiewkę oczyścić, oskrobać i zetrzeć na tarce. Dodać puszkę kukurydzy (oczywiście osączonej z zalewy). Doprawić śmietaną, solą i odrobinką pieprzu do smaku.

wróć do listy surówek

Co zrobić z ogórkiem kiszonym?
Ogórki kiszone i cebulę szatkujemy na drobniutko dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i już... Oliwa łagodzi kwaśność ogórków i ostrość cebuli. To była ulubiona surówka mojego teścia...

wróć do listy surówek

Surówka z kiszonej kapusty

Kapustę kroimy, dodajemy utartą na drobnej tarce marchewkę i pokrojoną na drobno cebulkę. Doprawiamy olejem i kilkoma ziarnami kminku (jeśli kapusta nie była już z kminkiem kiszona). Można odrobinę popieprzyć. Surówka idealna do smażonej ryby.

wróć do listy surówek

Surówka z kiszonej kapusty na słodko
Do pokrojonej kapusty kiszonej dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę. Doprawiamy do smaku śmietaną i cukrem.

wróć do listy surówek

Co zrobić z marchewką?
Marchewkę ucieramy na drobnej tarce i łączymy ze śmietaną i cukrem - proporcje oczywiście są kwestia gustu... I oczywiście nie zastępujemy śmietany chudym jogurtem - to jest już inny smak... A do czego taka surówka - oczywiście do schabowego. Schabowego można jeść codziennie, byleby surówki się zmieniały... ;-)))

wróć do listy surówek

Sałata na słodko
Sałatę kroimy na drobno (lub jak ktoś woli to rwiemy; ja osobiście zawsze kroję). Dodajemy śmietanę i cukier do smaku... A do czego taka sałatka? Oczywiście też do schabowego! 

wróć do listy surówek

Sałata na kwaśno i z czosnkiem... ;-)))
Sałatę kroimy na drobno i polewamy sosem... W sosie cały problem... 
Co potrzebujemy?
sok z pół cytryny (lub dwie łyżki octu - ale nie spirytusowego tylko winnego balsamico...) cztery łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku...
Jak przygotować?
Po prostu wymieszać płyny z wyciśniętym czosnkiem i odrobinę posolić...

wróć do listy surówek

Co zrobić z porami, by były pyszne?
Pory kroimy w krążki, delikatnie solimy i porządnie zgniatamy ręką. Jak puszczą sok i zmiękną, to znaczy, że wystarczy... ;-))) Doprawiamy do smaku solą i śmietaną...

wróć do listy surówek

Sałatka z porów z ananasem
Co potrzebujemy?
włoszczyznę pokrojoną w słupki (może być z mrożonki)
puszkę kukurydzy
puszkę ananasa
duży gruby por
majonez
Jak przygotować?
Por kroimy w krążki, delikatnie solimy i porządnie zgniatamy ręką. aż puści sok i zmięknie. Dodajemy ugotowaną i wystudzoną włoszczyznę, pokrojone ananasy i kukurydzę. Dodajemy majonez i mieszamy...
Do czego taka sałatka?
Jest świetna do schabu ze śliwkami.

wróć do listy surówek

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl