Serniczek... mniam...

Jaki to serniczek? Puszysty, wilgotny, nie za słodki... po prostu pyszny...

Składniki: (na foremkę prostokątną o wymiarach 10cm na 25cm)

sernik:  1/2 kg białego tłustego sera, 7 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, ćwierć kostki masła, ćwierć szklanki mąki (albo nawet ciut mniej...), zapach lub cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina masła do wysmarowania i bułki tartej do wysypania formy.

Przepis:

forma: Należy ją wysmarować masłem i wysypać bułka tartą... Dlaczego napisałam to na początku? Nie lubię tej czynności... 
ser: Ser mielimy w maszynce do mięsa, ale bez przesady - robimy to raz... lub kupujemy twaróg trzykrotnie mielony... i wtedy nie dość, że nie musimy mielić, to jeszcze nie musimy zmywać maszynki do mięsa :)))
sernik: Serniczek robimy bez spodu... żadnego kruchego ciasta i innych biszkoptów... Jak sermiczek to delektujemy się serem. :))) Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. (Tak z dziesięć minut mikserem...) Dodajemy ser, mąkę, masło (masło musi być miękkie - nie z lodówki), proszek do pieczenia i miksujemy na gładką  masę. Dodajemy rodzynki, mieszamy i wylewamy do formy. Powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany... Piec w piekarniku w temperaturze 175oC przez około 40 minut. Nie lukrujemy, nie polewamy... Z takimi dodatkami to są kupne serniki, a nasz jest domowy :))) Sernik po upieczeniu troszkę opada - to jest normalne... Jak zrobisz według mojego przepisu - opada minimalnie :)))

Po przepis na wielkanocny sernik lub dla odmiany po przepis na sernik na zimno zajrzyj proszę na mój blog kulinarny MojeDania.pl. Szczególnie, ponieważ sernik bardzo kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy, serdecznie zapraszam do przepisów na potrawy na Wielkanoc!

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl