O podrobach, czyli mniamnieczne serduszka, żołądki, wątróbki...

Niektórzy ludzie nie jadają podrobów. Uważają, że to są odpady z produkcji mięsa. 
Nie wiedzą co dobre i tyle! ;P
 

rosół z serduszek drobiowych
gulasz z serc
żołądki duszone
żołądki a la flaczki
wątróbka smażona

Serduszka
Jak oczyścić?
Najważniejsze jest porządne wypłukanie krwi z serduszek. Praktycznie w każdym w środku jest skrzep - ja to bardzo dokładnie płuczę, a jak mam wrażenie, że jest a nie wyłazi, to wtedy odcinam dokładnie tętnice i wtedy łatwiej jest wypłukać... 
Co przyrządzić?
Zdarza mi się robić rosół z serduszek. Przy robieniu rosołu szczególnie ważnie jest wypłukanie krwi - wtedy nie ma szumowin. Różnica między rosołem z kurczaka, czy innego woła, a takim na serduszkach jest taka, ze nie zsiada się on na galaretkę w chłodnym miejscy - nie zawiera żelatyny wygotowanej z kości.
Częściej jednak robię z serduszek gulasz. Jak już się pozbędziemy krwawych skrzepów to ciach te serca na sitko, żeby obeschły, okapały. Takie obeschnięte serduszka wrzucam na smalczyk, obrumieniam dodaję dużo cebuli, i ciut podlewam wodą tak by się dusiło. Uzupełniam co jakiś czas wodę jak odparowuje. Doprawiam solą i pieprzem. Czasem wrzucam też liścia i kulkę. Sos jest tylko z rozduszonej na ciapę cebuli, a dusić serduszka trzeba aż do miękkości, czyli około 2 godzin. Jeśłli przygotowujemy serduszka z indyka to nawet jeszcze dłużej...
Koniec. Proste prawda? Hmm... Można smażyć na świeżo wytopionej słonince ze skwareczkami, ale można i na smalcu, i na oleju.  
To jest smak mojego dzieciństwa - tak robiła babcia, a moja ciotka, która do
wszystkiego pakuje Vegety lub innej jarzynki i majeranku pyta się mnie
zawsze jak ja to robię, że to smakuje tak jak robiła babcia...

Żołądki
Jak oczyścić?
Żołądki dokładnie płuczemy, czasem trzeba usunąć błonkę wyściełającą żołądek.
Co przyrządzić?
Najprościej jest po prostu żołądki udusić. Jak? Po wypłukaniu kładziemy żołądki na sicie, żeby obciekły. A dalej zwyczajnie jak gulasz... wrzucamy na smalczyk, zrumieniamy, dodajemy duuużo drobno posiekanej cebuli, doprawiamy solą pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, ewentualnie papryką. i dusimy podlewając troszkę wodą około 2 godzin.
Można też zrobić żołądki a la flaczki. Oczyszczone żołądki gotujemy przez około 2 godziny w z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową. Do wywaru dodajemy włoszczyznę posiekaną w słupki. Po 15 minutach jak już żołądki przestygną kroimy je w paseczki w poprzek włókien. Wrzucamy do wywaru. Całość doprawiamy pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem. Na patelni zesmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulką na coś pośredniego między szkliście, a złoto. Dodajemy trochę mąki - tak by się zrobiła zasmażka i wlewamy to do wywaru... Teraz to już tylko jeść... Smacznego!

Wątróbka
Jak oczyścić?

Wątróbkę płuczemy, ale nie moczymy w wodzie. Wycinamy wszystkie błony - szczególnie w miejscach, w których mogłyby się znajdować resztki żółci, żeby nasze jedzonko na pewno nie było gorzkie.
Co przyrządzić?
Oczywiście wątróbkę należy usmażyć z cebulką. Jak? Najpierw moczymy ją przez kilka minut w mleku (no chyba, ze nam się bardzo śpieszy lub nie jesteśmy smakoszami. Wątróbkę osączamy, i obtaczmy w mące. Wkładamy na bardzo gorący tłuszcz i smażymy na rumiano, dokładamy cebulkę jeszcze chwilkę smażymy doprawiamy pieprzem , przykrywamy pokrywką i jeszcze przez chwilkę dusimy. Cała obróbka cieplna nie powinna trwać dłużej niż jakieś 5-7 minut, bo inaczej wątróbka zrobi się twarda. Ja lubię jak wątróbka jest dosmażona - znaczy już ani ciut nie krwawi. Niestety jest to bardzo trudny do uchwycenia moment i wymaga nieco doświadczenia. Jest jeszcze jeden problem przygotowaniem wątróbki. W czasie smażenia potwornie pryska tłuszcz. Polecam zabezpieczenie się azbestowym kombinezonem i okularami spawalniczymi. ;-) Czego się nie robi dla żołądka....

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2002  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl