Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi... To było dla mnie zawsze najważniejsze wigilijne danie... Nie raz zdarzyło się tak, że Wieczerza Wigilijna była ciut opóźniona, bo trzeba było skończyć lepić pierogi... Ale nikt, nie narzekał - pierogi były najważniejsze... No cóż... Teraz już są na to sposoby i nie ma opóźnień... Po prostu pierogi robimy na dłuższy czas przed Wigilią... i zamrażamy...

Składniki: (przepis na jedno posiedzenie lepienia pierogów, tak by jeszcze coś do zamrożenia zostało mimo żarłoczności rodzinki... robota tak na 3 godzinki dla 2 osób...)

farsz:  około 20 dkg suszonych grzybów, 2 kilogramy kiszonej kapusty, 3 - 4 dość duże cebule, 4 jajka, pieprz i sól do smaku, troszkę masła lub oleju.
ciasto na pierogi: 1kg mąki, 2 jajka, 1 szklanka ciepłej wody, 4 dkg masła, sól.

Przepis:

farsz:  Kapustę popróbować - jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać. Gotować około pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić. Dobrze odcisnąć. Grzyby wypłukać, gotować do miękkości tj. około pół godziny. Łyżką cedzakowa wyjąć grzyby z wywaru. Z wywaru zrobić zupę grzybową. Można zostawić w zupie kilka czapeczek grzybów. Grzyby i kapustę zemleć w maszynce. Cebulkę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju lub maśle - zeszklić. Dodać zmieloną kapustę i grzyby. i jedno jajko. Smażyć mieszając kilka minut. Dodać pieprz i sól do smaku. Wystudzić. Dodać trzy całe jaja i dokładnie wymieszać. Nadzienie jest gotowe.
ciasto na pierogi: Zagnieść ciasto na stolnicy. Starannie wyrobić. Podzielić na części (takie na raz do rozwałkowania). Zawinąć w folię, by nie obsychało.
pierogi: Każdą część rozwałkować cieniutko. Kroić na kwadraty takie 6 cm x 6 cm. Połowę obwodu wzdłuż brzegu posmarować delikatnie wodą (jeśli dobrze się lepi nie jest to konieczne). Na środek włożyć farsz. składać na pół na prostokąt lub trójkąt (to jest kwestia gustu lub fantazji...) Zlepiać pierogi uważając, by nie zatłuścić farszem brzegów (pierogi mogą się wtedy rozklejać). Zlepiając pierogi delikatnie zaszczypujemy ciasto, by powstała ładna falbanka... hmm... taka niemożliwa do osiągnięcia fabrycznie... ;-) Pierogi gotujemy porcjami w dużym płaskim garnku w lekko osolonej wodzie. Mieszamy po włożeniu, żeby nie przywarły. W 2-3 minuty od wypłynięcia wyjmujemy łyżką na durszlak. Przekładamy na miskę i krasimy delikatnie masłem, żeby się nie pozlepiały...

Jak zamrozić pierogi?:

  1. Pierogi ugotowane i uratowane od pożarcia przez rodzinę, która w dniu robienia pierogów jakoś nic innego nie chce jeść, rozkładamy na płasko na płycie do zamrażania. Wkładamy do zamrażarki. Po około dwóch-trzech godzinach są zamarznięte i można je popakować do torebek... Oczywiście musimy policzyć, ile pierogów mamy...

  2. Jeśli kolejne posiedzenie pierogowe robimy następnego dnia, to jest pewne prawdopodobieństwo, że zostanie nam ich więcej do zamrożenia... ;-)))

Jak podać w Wigilię?:

  1. Odgrzać w kuchence mikrofalowej...

  2. Odgrzać w piekarniku...

  3. Odsmażyć na patelni...

  4. Pogotować przez chwilkę w wodzie...

  5.  Ja teraz odgrzewam w piekarniku elektrycznym z włączonym termoobiegiem i grillem jednocześnie. Ciasto jest wtedy takie mniam przypieczone...

  6. Może dobrym sposobem jest też użycie mikrofalówki z funkcja crisp?...

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami i inne przepisy na tradycyjne dania wigilijne znajdziecie na moim blogu MojeDania.pl. Zapraszam!

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl