Na tej stronie dowiecie się, jak przyrządzam w domku mięso...

Moje ulubione mięska, niektóre proste, niektóre bardziej pracochłonne... ale wszystkie pyszne... mniam... Dzisiaj pierwsze przepisy, ale warto zaglądać będą i następne...

Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą...
Tajemnica moich schabowych...
Moje wspaniałe pieczenie...
Kurczak pieczony z nadzieniem...
Kilka sposobów na mięso z indyka...
O podrobach...

Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą...
Potrzebujemy:
schab wieprzowy, należy kupić dość gruby;
polędwiczkę wieprzową - również grubą i tej samej długości co schab;
śliwki suszone (kalifornijskie), rodzynki, czosnek, majeranek, vegetę lub jarzynkę, pieprz czarny, miód - najlepiej spadziowy;
sałatę, ananasy, oliwki czarne.
Przygotowanie:
polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż tak aby aby zrobić w niej otwór - jakby kieszonkę - rozkrawamy jak najbardziej, ale tak by jej nie rozciąć;
szykujemy śliwki w każdą w środek wkładamy pół ząbka czosnku, wpychamy w środek polędwiczki śliwkę potem kilka rodzynek, i znowu śliwkę i tak naprzemian aż polędwiczka będzie pełna nadzienia; obsypujemu polędwiczkę pieprzem - ma być czarna; zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy; musi zamarznąć na sztywny kołek, żebyśmy mogli ją wsadzić w środek schabu;
schab rozkrawamy nożem  wzdłuż - podobnie jak polędwicę, żeby nam powstał rękaw; wsuwamy w środek polędwicę; nacieramy schab vegetą, obsypujemy mięso majerankiem - ma być całe czarne; wkładamy do wyłożonej folią aluminiową prostokątnej formy; polewamy po wierzchu miodem; zawijamy ściśle folię, tak by schab był przykryty.
Pieczenie:
hmm... dwie godzinki będzie akuracik.
Jak podajemy?:
Wykładamy pieczeń na półmisek wyłożony sałatą. Naokoło kładziemy krążki ananasa. Do dziurek wkładamy po trzy oliwki... Można obłożyć naokoło sałatką owocową i rzucić na nią kilka czarnych oliwek... 
Jakie sałatki lub surówki najbardziej moim zdaniem, do tej pieczeni pasują?
sałata ze śmietaną na słodko, sałatka z porów z ananasem
Ważne:
Należy upiec tej pieczeni dwa razy więcej niż nam się wydaje, że potrzebujemy... Wszyscy będą prosić o dokładkę... mniam...

Zajrzyj na mojego kulinarnego bloga MojeDania.pl, żeby zobaczyć na zdjęciach jak zrobić schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą

wróć do listy moich ulubionych mięsek

Jak zrobić najpyszniejsze na świecie schabowe?
Musimy kupić dobry schab: Schab musi być szczupły... Wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że pochodzi z młodej świnki i mięsko będzie miękkie. Kotleciki podajemy po dwa małe na osobę, a nie jeden wielki. Jeszcze kolor... Mięsko ma być różowe. Jeśli odcień wpada w pomarańczowy, to znaczy, że wieprzek był stary...
Panierka:
Właściwie tradycyjna: mąka, jajka, bułka tarta... Jest jedna ważna rzecz... Nie roztrzepujemy dokładnie jajek... Jak za mocno roztrzepiemy, to będą nam lekko moczyć kotleta, a chodzi o to, by dały nałożyć się grubą warstwą. Do kotletów na cztery osoby powinno się zużyć 3 duże jajka...
Przygotowanie:
Kroimy schab w poprzek włókiem na kotlety grubości 1 cm. Rozbijamy na o połowę cieńsze. Obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu przez minutkę, przewracamy na druga stronę i po chwili przyciszamy gaz... Smażymy na wolnym ogniu po około 5 minut na każdą stronę... Jeśli kotlety zdążą Ci się w tym czasie przypalić, to znaczy, ze gaz był za silny...
Bardzo ważne:
Nigdy nie solę kotletów!

Zajrzyj na mojego kulinarnego bloga MojeDania.pl, żeby zobaczyć przepis na przepyszne kotlety schabowe ze zdjęciami, a w szczegóślnoœci zdjęcia surowego mięsa - dokładnie takiego, jakie trzeba wybrać. ;-)

wróć do listy moich ulubionych mięsek

Jak zrobić pyszną pieczeń?...
To jest bardzo proste:
Nacieramy kawałek mięsa na pieczeń przyprawami. Odstawiamy do lodówki na kilka do kilkunastu godzin. (Mięso nie może nam w tym czasie obsychać - przykrywamy folią lub choćby talerzem, ale w miarę szczelnie...) Pieczemy w rękawie foliowym, bez dodatku tłuszczu i zgodnie z instrukcją... Trzeba pamiętać o nakłuciu folii od góry przed pieczeniem i o tym, że nie wolno jest nam próbować rozcinać folii po upieczeniu dopóki jest naprężona. Jeśli pieczeń robiliśmy do kanapek, to studzimy do końca przed wyjęciem z folii - pozostanie pyszna - wilgotna... Jeśli, robiliśmy do obiadu to mamy pyszny własny sosik do polania ziemniaczków. 
Przyprawy:
Hmm... To jest rzecz gustu... Do wieprzowiny używam: soli, pieprzu, papryki, czosnku i kminku. Do cielęciny zamiast kminku stosuję majeranek, bazylię lub oregano. Czasem zamiast soli biorę vegetę. 
Czas pieczenia:
Mięso wieprzowe i cielęce pieczemy zasadniczo tyle czasu ile waży. Jednak nie mniej niż godzinę, jeśli jest malutkie...

wróć do listy moich ulubionych mięsek

Jak zrobić kurczaki z nadziewką
Bierzemy kurczaka i wycinamy szyjkę zostawiając całą skórę. Ze skóry na szyi usuwamy wszystkie farfocle. Oczyszczamy, to czego nie oczyścił producent - zawsze znajdą się jakieś resztki pierza i oby tylko... Usuwamy gruczoł łojowy z kupra... Wkładamy do nadzienie - połowa do szyjki, a połowa do środka. Zaszywamy dokładnie - ja używam zwykłej białej nitki. Umieszczamy kurczaka w rękawie foliowym. Zawiązujemy zgodnie z instrukcją. Wkładamy do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny
Jak dużego kurczaka kupić?
Ja osobiście kupuję malutkie - takie 1,2 kg - wtedy łatwo na 4 podzielić i nie są to za duże porcje. Jak obiadek jest na więcej osób to piekę na raz 2 lub 3 kurczaki. Ale do rzeczy...
Składniki nadzienia:
jedna wątróbka z kurczaka,
jedno jajko rozdzielone,
sucha bułeczka - kajzerka, albo maślana lub bułka tarta z tej samej objętości,
1/8 szklanki mleka,
łyżeczka masła,
rodzynki, migdały kruszone - po parę deko,
sól, pieprz, papryka, imbir, gałka muszkatołowa,
pęczek natki pietruszki.
Jak wymieszać?
Ja po prostu wrzucam do malaksera po kolei: wątróbkę, żółtko, rozmoczoną w mleku bułeczkę, masełko, i przyprawy. Po pocięciu na gładką masę dodają natkę, rodzynki i migdały i ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie mieszam aż do połączenia składników. Jeśli nie masz malaksera to trzeba bardzo pracowicie utrzeć żółtko z masłem do tego dodać zmieloną przez maszynkę do mięsa wątróbkę i bułeczkę (rozmoczoną w mleku). Dokładnie to pałką rozetrzeć razem z przyprawami, a następnie dodać białko, rodzynki, migdały, natkę i wymieszać.
 

Na moim nowym kulinarnym blogu MojeDania.pl prócz przepisu na pieczonego kurczaka z nadzieniem z wąróbki z dodatkiem rodynek i migdałów znajdziesz także przepis na kurczaka z nadzieniem mięsnym z wieprzowiną, a także instrucję ze zdjęciami jak wyluzować kaczkę lub kurczaka do pieczenia czyli pozbawić ptaka kości nie rozcinając skóry .;-)

wróć do listy moich ulubionych mięsek

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl