Kutia

Chyba od razu na początku muszę się z czegoś wytłumaczyć... Ta "potrawa" jest tak nazywana u mnie w domu, ale z kutią nie ma podobno dużo wspólnego...

składniki:  1 szklanka maku, 250ml słodkiej śmietanki, miód i dużo, bardzo dużo bakalii: rodzynki, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone morele, daktyle, ananasy i jeszcze może być (jeśli ktoś lubi) skórka pomarańczowa...
przepis: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Odsączyć, przekręcić przez maszynkę trzy razy. Orzechy i migdały sparzyć i obrać ze skórek... Drobno posiekać. Morele i daktyle pokroić na kawałki (wielkości rodzynek). Do maku wlać śmietankę. Zagotować ciągle mieszając. Dosypać orzechy i prażyć wszystko razem przez około pół godziny (dalej cały czas mieszając - przywiera do garnka i się przypala!). Pod koniec dodać owoce (rodzynki, morele, daktyle, ananasy). Posłodzić miodem do smaku. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy podawać do stołu. Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

No i jeszcze drobne rady...

Przepisy na inne potrawy wigilijne znajdziesz na moim blogu kulinarnym MojeDania.pl

Zawsze możesz wysłać do mnie maila i się poradzić...

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl