Keks

Najprostsze ciasto pod słońcem... Zawsze się udaje... Ja w domku rzadko piekę to ciasto... Robi± je moje dzieci...

Jest wilgotne, pyszne i bardzo szybko znika... :)))

Składniki: (na dwie foremki... takie 25cm x 10cm)

pięć jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki m±ki, mały cukier waniliowy, 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju, około 30 dkg różnych bakalii, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Przepis:

orzechy, migdały suszone morele i daktyle pokroić, dodać rodzynki i wymieszać z łyżk± m±ki... Można dodać jeszcze suszone ananasy, gruszki, ¶liwki i co tam fajnego jeszcze mamy... 

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszyst± masę. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i olej.  Wymieszać łyżk± na gładk± masę. Dodać bakalie. Wymieszać. Wylać ciasto do przygotowanych wcze¶niej brytfanek. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!

Zapraszam również do przepisu na keks biszkoptowy i innych sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka do mojego bloga MojeDania.pl. Można tam znaleźć także przepis na tradycyjny świ±teczny, bożonarodzeniowy keks z bakaliami.

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na ¶wiecie/kontakt ze mn±

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moj± now± stronę mojedania.pl