Na tej stronie dowiecie się, co zdarza mi się zrobić z indykiem...

Jeszcze nigdy nie kupiłam całego indyka... Moja mama robi pieczonego indyka na Boże Narodzenie, więc ja nie bardzo mam okazję - to potwornie dużo mięsa, a tak jeść codziennie - mogłoby być nudne - szczególnie, że to codziennie przez kilka dni tak samo przyprawione mięsko. Jak mam ochotę na pieczonego indyka z nadzieniem to doskonałym jego zamiennikiem jest kurczak z nadziewką... ;-))) Hmm... nawet lepszym - delikatniejszym... A jak mamy na obiadku tłumy zawsze można upiec trzy... ;-)))
A teraz moich kilka sposobów na mięso z indyka:
Kotlety mielone z indyka
Steki (?!) z piersi indyka
Pierś z indyka a la schabowy
Pieczeń z piersi indyka

Kotlety mielone z indyka
Potrzebujemy:
mięso mielone z indyka - najlepiej ciemne z udek, jajka, bułkę tartą, cebulę, pieprz, sól, oregano.
Przygotowanie:
Na 25 dkg mięsa bierzemy 2 jajka, jedną dużą drobniuteńko pokrojoną cebulę dodajemy przyprawy do smaku i wyrabiamy przez chwilę dosypując bułkę tartą aż do uzyskania konsystencji kotleta mielonego (to powinno być około 3-4 łyżek);
Smażymy po obtoczeniu w bułce tartej;
Hmm... czyli wszystko dokładnie tak jak przy zwykłych kotletach mielonych... No może do mielonych z łopatki wieprzowej nie dodaję oregano, a do indyczych właśnie ono mi pasuje... ;-)))

wróć do listy moich sposobów na mięso z indyka

Jak zrobić indyka a la schabowe?
Musimy pierś z indyka...
Panierka:
Właściwie tradycyjna - jak do schabowych: mąka, jajka, bułka tarta... Jest jedna ważna rzecz... Nie roztrzepujemy dokładnie jajek... Jak za mocno roztrzepiemy, to będą nam lekko moczyć kotleta, a chodzi o to, by dały nałożyć się grubą warstwą. Do kotletów na cztery osoby powinno się zużyć 3 duże jajka...
Przygotowanie:
Kroimy pierś z indyka w poprzek włókiem na kotlety grubości 1 cm. Rozbijamy na o połowę cieńsze. Obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu przez minutkę, przewracamy na druga stronę i po chwili przyciszamy gaz... Smażymy na wolnym ogniu po około 3 minut na każdą stronę... Smazymy troszkę krócej niż zwykłe schabowe, bo mięsko z indyka jest dużo delikatniejsze...
Bardzo ważne:
Nigdy nie solę kotletów!

wróć do listy moich sposobów na mięso z indyka

Jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka?...
Niemożliwe? A jednak!
Bierzemy pierś z indyka - taką około półtora kilograma. Szykujemy jeszcze 3 kwaśne soczyste jabłka - najlepiej bojkeny, antonówki lub renety. Jabłka kroimy na ósemki i oczyszczamy z gniazd nasiennych - nie obieramy ze skórki... Do tego jeszcze ze 12 suszonych moreli... i przyprawy: pieprz, sól i zioła prowansalskie...
Pierś z indyka nadziewamy jabłkami i morelami. W jaki sposób? Długim szerokim nożem nakłuwamy mięso - w miejsce nakłucia wciskamy jabłko lub morele... Takich nakłuć - nacięć robimy tyle ile mamy kawałków owoców. Nacieramy mięso po wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dokładnie przeszło przyprawami... (Mięso nie może nam w tym czasie obsychać - przykrywamy folią lub choćby talerzem, ale w miarę szczelnie...) Pieczemy w rękawie foliowym, bez dodatku tłuszczu i zgodnie z instrukcją... ale wlewamy do folii około 150 ml dobrego, białego wytrawnego wina. Pieczemy około 1,5 godziny

Na moim nowym kulinarnym blogu MojeDania.pl prócz przepisu na pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka znajdziesz także inne przepisy. Żeby być na bieżąco polub moją stronę MojeDania.pl na facebooku.

wróć do listy moich sposobów na mięso z indyka

Jak zrobić steki z piersi indyka?
Kroimy pierś z indyka w poprzek włókiem na steki grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 - 15 minut przykryte talerzykiem, żeby nie obsychały, ale nabrały aromatu ziół... Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty na każdą stronę. That's all... 

Na moim nowym kulinarnym blogu MojeDania.pl przepis na steki z piersi indyka jest ilustrowany zdjęciem.

wróć do listy moich sposobów na mięso z indyka

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl