Groch z kapustą...

To jest tradycyjne u mnie w domu wigilijne danie. Moja mama zawsze gotowała ogromny gar tej potrawy, ale z wigilijnych potraw jest ona wyjątkowo "głośna"... ;-)

Gotujemy oddzielnie: 

1 kilogram ziemniaków, odcedzamy, tłuczemy na puree

1 i 1/2 kilograma kiszonej kapusty z dodanym listkiem laurowym i zielem angielskim, odcedzamy

20 dkg grochu gotujemy do miękkości w małej ilości wody - odparowujemy prawie do suchego, tłuczemy na puree

Podsmażamy jedną lub dwie drobno pokrojone cebule na jasno złoty kolor.

Łączymy składniki:

Wkładamy wszystko do jednego dużego rondla i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki grzybki (wyjęte z zupki grzybowej). Pieprzymy do smaku. Nie dodajemy dodatkowo soli - była w wystarczającej ilości w kiszonej kapuście...

Zapraszam również do przepisu na tradycyjny wigilijny groch z kapustą i innych sprawdzonych przepisów na Wieczerzę Wigilijną do mojego bloga MojeDania.pl

strona główna/rodzinka/kuchnia/żeglarstwo/wspomnienia/
Kreta/polityka/najlepszy film na świecie/kontakt ze mną

 

Copyright (C) 2000-2001  Joanna Duszczyńska

All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Zajrzyj na moją nową stronę mojedania.pl